skip to Main Content
Menu

Voegwerk van Jonker

Waarom voegwerk vernieuwen?

Voegwerk is nu eenmaal essentieel voor het behoud van de buitenschil van een buiten gevel. Een goede kwaliteit voegwerk verhoogd bovendien de “aantrekkelijkheid” van uw huis of gebouw, zodat u er optimaal van kunt genieten.

Voegwerk in restauratie-projecten is een uiterst specialistische aangelegenheid. Het aangezicht van een pand is afhankelijk van de vakkundigheid van de voeger.

Door de jaren heen wordt voegwerk aangetast door weer – en milieu-invloeden of lekkende dakgoten en regenpijpen. Vocht tast u voegwerk aan!

Naast het esthetische aspect is er nog een belangrijke reden waarom voegwerk goed moet zijn: het behoud van de muren en het voorkomen van vochtproblemen binnenshuis.

Mocht u toch last hebben van verweerd, poreus voegwerk kunnen de muren vol met water zitten. Als het water bevriest, barsten de stenen. Beschadigde voegen leveren niet alleen buiten, maar ook binnen de nodige vochtproblemen op.

Kleine tips om vocht problemen te verkomen.

  • Zorg voor een goede afwatering rond het huis.
  • Herstel beschadigden dakgoten of hemelafvoeren direct.
  • Wacht niet te lang met het laten repareren van beschadigde voegen. Ze nemen veel vocht op. Het probleem wordt van kwaad tot erger.
  • Zorg ervoor dat regenwater niet onder het lood of tussen de aansluiting van hout- en metselwerk door kan. Het water zakt door de stenen en kan van binnen uit schade veroorzaken.

Voegwerk vervangen

Voegwerk wordt in de loop der jaren aangetast door weersinvloeden, maar ook door slecht uitgevoerde detailleringen in dak en gevel. Door zure bestanddelen in regenwater kan het bindmiddel uit de voegmortel spoelen, zodat de voeg zacht en poreus wordt.

Bovendien is in het verleden niet altijd voldoende aandacht aan de kwaliteit van het voegwerk besteed. Voegwerk werd veelal als sluitpost op de begroting beschouwd, met alle gevolgen van dien.

Slecht voegwerk kan vocht intreding in de gevel veroorzaken, waardoor vochtdoorslag en vorstschade kan ontstaan. Het kan dus nodig zijn voegwerk tijdig te vervangen. Dit gebeurt door het uithakken of uitslijpen van het bestaande voegwerk, een specialistische klus waartoe Voegbedrijf Jonker de nodige deskundigheid in huis heeft;

Het uithakken van oud voegwerk vereist deskundigheid. De keuze van de te gebruiken gereedschappen en de toe te passen methode is bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Voor de medewerkers van Voegbedrijf Jonker is dit dagelijks werk. De kleur van het voegwerk kan een gebouw maken, maar zeker ook breken. Bij een doorsnee-gebouw bestaat ca. 35% van de gevel uit voegwerk. Bij voegherstel of –vernieuwing is de kleur dus van essentieel belang.

Het uithakken van voegwerk

  • De voeg moet voldoende diep worden uitgehakt, in ieder geval tot op de ‘gezonde’ metselspecie.
  • De voeg moet ’vierkant’ worden uitgehakt, zodat er geen oude specie resten op de voegvlakken achterblijven.
  • Het uithakken moet zeer zorgvuldig gebeuren, zodat geen beschadigingen aan het metselwerk ontstaan.
  • Na het uithakken moet de gevel grondig worden gereinigd, zodat een gezond hechtvlak ontstaat voor de nieuwe voeg.

BEKIJK DE PROJECTEN VAN JONKER

Uw professionele partner in voegwerken, gevelreiniging en gevelrenovatie.

Back To Top